måndag 24 september 2012

Oskar Bly - de dolda stigarnas Förste

Första gången jag mötte Oskar kändes det som om jag redan hade känt honom länge! Vi pratade om existentiella ting och om själen och om drömmar. Han intresserade mig mycket, då han var och är så driven i allt det han tar sig för! Tar andra vägar än de som normen föreskriver och letar upp stigar som vuxit igen och glömts bort! Det sista han sa till mig den kvällen i Örebro, innan vi gick åt var sitt håll var; din väg är din och ingen annans. Gör det som krävs för att göra dig själv lycklig. För när du står vid målet ifrågasätter ingen hur vida din väg verkligen tog dig dit. Du är ju då beviset på att den gjorde det.

Jag är på väg till Djurgården för att göra min intervju med Oskar då telefonen ringer. Han måste till en extra insatt repetition och undrar om vi kan senarelägga. Tyvärr finns inte riktigt den tiden i min kalender så vi bestämmer att intervjun får bli några tankenötter via mail istället.  

När visste du att du ville jobba med musik? 
-Musik är lika viktigt för mig som att kunna andas, den tillåter mig för tillfälliga och välsignade ögonblick personligen färdas till en ny nivå av vishet som är ett uttryck för livet i kristallation. Musiken som yrke finns sedan generationer i min familj, min farmor, hennes kusin Bernt Henziger och min far var alla framgångsrika på teaterns tiljor så det här sättet att leva (för så är det) har jag med min DNA sedan generationer. Det är inget som kan förklaras i en skola utan det är en prägling och livsstil. 

Har du nått dina mål?
-Att sätta mål med sitt utövande är för mig essentiellt. Det förlöser den angelägenhet som är nödvändig för att jag ska tända på utmaningarna. Gällande vägen till målet är det helt individuellt utifrån våra olika utgångspunkter. Min metod utgår från att verkligen gilla vad jag gör annars avstår jag.

Du är en otroligt driven person, med många järn i elden. Vad driver dig? 
-Har alltid varit upp över öronen förälskad i livet självt. En ständig aptit och kreativ blick håller min passion för utveckling ständigt sysselsatt och i grunden handlar det om att bidra i förnyelsen med att skapa en bättre tillvaro och värld.

Vem är din/dina idoler/förebilder? 
-Har upptäckt oerhört många personer som är värda ett erkännande för sitt arbete. Som sångare menar jag att både Caruso och Callas ligger mig varmt om hjärtat liksom Brando och Pacino avseende skådespeleri då de samtliga har svarat för att utmana en för sin generation rådande konvention med en nydefiniering som sedan omdefinierat sammanhanget för alla oss andra - detta är att beträda ny mark och också utveckla konstarten i tiden.

Nu har du hittat en ny väg, du jobbar som chef på Musik på Slottet. Hur kom det sig att du tog det jobbet? 
-Jag har varit chef i flera bolag och organisationer tidigare som befinner sig i ett utvecklingsskede. Den här utmaningen är extra kul och jag menar att vi verkligen har oerhört mycket att erbjuda för framtiden i detta sammanhang.

Hur upplever du operabranchen jämfört med musikal? 
-Operabranschen är i jämförelse med musikalbranschen betydligt mer konservativ, har en helt annan publik och står för en annan äldre form av affärsförhållande med sin publik, vilket är till operans fördel i det långa loppet.

Har du offrat något för konsten? 
-Ser inte mina val som offer utan står fullt ut för de prioriteringar jag gjort.
Vissa saker kan man ångra men det hjälper inte att gråta över spilld mjölk. Gilla läget eller gå vidare.

Var ser du dig om 5 år? 
-Om 5 år har jag varit en av pionjärerna som återfört de sköna konsterna och det finkulturella till det svenska folkhemmet.

Det finns så mycket att skriva om Oskar. Jag tror att ni i bloggen kommer få möta honom igen. Men för nu hittade vi inte riktigt stigarna som korsade varandra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar